• Novinky

      • Krajské kolo Technickej olympiády
        • Krajské kolo Technickej olympiády

          7.2. sa v priestoroch Strednej odbornej školy technickej v Čadci konalo krajské kolo Technickej olympiády. Našu školu reprezentovala Zuzka Plančová, ktorá si postup vybojovala víťazstvom na okresnom kole. Po privítaní a organizačných pokynoch písali žiaci test z teoretických poznatkov. Následne sa presunuli do dielní, kde pracovali na výrobe výrobku, podľa predlohy a pokynov. Do celkového hodnotenia sa spočítali body za test, dodržané rozmery, tvar, upevnenie komínov, pevnosť spojov, ale aj čistota a vzhľad finálneho výrobku. V konkurencii ostatných víťazov okresných kôl Žilinského kraja sa Zuzka umiestnila na výbornom 4. mieste. Gratulujeme jej a ďakujeme za výbornú reprezentáciu.

      • Hviezdoslavov Kubín
        • Hviezdoslavov Kubín

          Recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín tento rok oslavuje svoje 70 - te výročie. Veľmi nás teší, že aj naši mladší žiaci prejavujú záujem o tento typ súťaže a neboja sa ukázať svoj umelecký talent. Dňa 8.2. sa na prvom stupni uskutočnilo školské kolo, do ktorého sa zapojilo 15 žiakov. Každý jeden prednes bol jedinečný a pôsobivý. Všetci zúčastnení boli odmenení nielen potleskom, ale aj diplomom a sladkou odmenou. Do okresného kola postupuje Filipko Hoferík (2.A), ktorému budeme držať palce. 

          Zúčastnení žiaci: Veronika Holubčíková (1.A), Ferko Baraniak (1.A), Ondrej Lihan (1.B), Kristínka Sedlárová (1.B), Filipko Hoferík (2.A), Emka Hrubošová (2.B), Adam Valečík (2.B), Anička Lihanová (3.A), Karolínka Gáborová (3.A), Karinka Trojáková (3.A), Jakub Martvoň (3.A), Helenka Plančová (3.B), Majka Kampošová (3.B), Mia Sitáriková (4.A), Kristián Kľuska (4.A).

      • Vyučovanie v maskách a karneval – 5.2.2024
        • Vyučovanie v maskách a karneval – 5.2.2024

          K jedným z najočakávanejších podujatí v našej škole neodmysliteľne patrí aj karneval. Ani tento rok to nebolo inak. Už ráno do školy niektorí žiaci prišli vyobliekaní v maskách a niektorým zasa v triede pomohli obliecť masky pani učiteľky. A bolo veselo. V laviciach sedeli ježibaby, princezné, futbalisti, policajti, vojaci ... a dokonca aj naše
          „Remienky“. Neskôr sme sa presunuli do kultúrneho domu, kde nás čakala vyzdobená sála a Šmolinka, ktorá nás sprevádzala počas celého  karnevalu. Všetky masky po promenáde sa nám predstavili a nasledovala zábava. K príjemnej karnevalovej nálade nechýbala dobrá hudba od DJ p. Kupčuláka. Na záver si každá maska odniesla sladkú odmenu. Veríme, že sa nám podarilo naplniť očakávania všetkých, a že sme  spoločne prežili nádherné pondelkové dopoludnie plné zábavy.
          Karneval sa mohol uskutočniť aj zásluhou sponzorov, ktorým sa chceme poďakovať.
          Týmito sponzormi boli: MIRUTOMI, Katarína Pašková, Yovox, Textil-obuv Iveta Revajová, Lekáreň Tableta, Lekáreň Farmácia, Ing. Jozef Snovák

      • Žiacky ples
        • Žiacky ples

          Prvý februárový deň sa konal v Kultúrnom dome v Hruštíne Žiacky ples. O organizáciu sa postaral žiacky parlament spolu s deviatakmi a pani učeiteľkami. Celý ples otvorili deviataci valčíkom s nacvičenou choreografiou. Potom už nasledovala neviazaná zábava, ktorú prerušilo žrebovanie tomboly. Keďže cien v tombole bolo mnoho, bola prerušená ďalšou choreografiou od deviatakov, ktorí nám tentoraz zatancovali belgický tanec. Všetci s napätím sledovali svoje tombolové lístky, či sa šťastie neusmeje práve na nich. Po žrebovaní sa opäť pokračovalo v tanci, žiaci tancovali srdiečkový tanec, just dance a mohli sa odfotiť pri fotostene. Popritom sa hlasovalo o kráľa a kráľovnú plesu. Kráľovnou sa stala Zuzka Janíková a kráľom Milan Dirga. Za tombolu ďakujeme Klauke a ďalším sponzorom, a za vynikajúcu hudbu p. Jozefovi Kupčulákovi. Všetci sme sa vynikajúco zabavili.

      • Návšteva kina
        • Návšteva kina

          Vo štvrtok 1. 2. 2024 si prváci a štvrtáci spestrili vyučovanie návštevou Kina Kultúra v Námestove. Pozreli si hudobný animovaný film štúdia Walt Disney PRIANIE. Hrdinovia filmu dokázali, že keď sa vôľa jedného odvážneho človeka spojí s kúzlom hviezd, môžu sa diať zázračné veci. Okrem zážitku z kina si žiaci cestou autobusom pozorovaním okolitých obcí doplnili vedomosti z prvouky  a vlastivedy.

      • VŠETKOVEDKO
        • VŠETKOVEDKO

               Veľký súboj dňa 28. 11. 2023 o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími pre prvákov, druhákov, tretiakov a štvrtákov v počte 58 zúčastnených žiakov už pozná víťaza . Najšikovnejším  Všetkovedkom  školy sú:  Ema Žilincová z 2.A a Šimon Baraniak z 3.B. Medzi 30% najšikovnejších na Slovensku a titul Všetkovedko  získali:

          1.A: Lukáš Vlžák, Tomáš Moravják, František Baraniak

          1.B: Matúš Hojo, Adam Žilinec, Ján Jurina, Kristína Sedlárová, Adriána Martvoňová

          2.A: Júlia Kompanová, Richard Turňa, Filip Hoferík, Mária Jurčigová,

          2. B: Ema Hrubošová, Mária Kľusková, Adam Valečík, Erika Vošková, Alexandra Kotúľová,  Alžbeta Kupčová, Tomáš Vlžák, Jakub Kľuska, Jakub Omasta, Barbora Martvoňová

          3. A: Karin Sedlárová

          3.B: Mária Kampošová, Gréta Ťasnochová

          Všetkovedkovými  učňami sa stali ostatní súťažiaci. Pre všetkých zúčastnených žiakov zostane  na súťaženie  spomienka v podobe titulu a darčeka, ktorý za svoj výkon dostali.

          RZ ďakujeme za príspevok na štartovné 2,5€ žiak/2,5€ RZ.

      • Kvalifikácia na vybíjanú
        • Kvalifikácia na vybíjanú

          V utorok 30. januára sa konala v našej telocvični kvalifikácia na okresné kolo vo vybíjanej mladších žiačok. Dievčatá predvádzali výborné výkony, ku ktorým ich povzbudilo aj búrlivé publikum. Domáce prostredie dokonale využili naše reprezentantky, keď postupne zdolali vysoko ZŠ s MŠ Babín a ZŠ s MŠ Breza. O postupujúcom mal rozhodnúť posledný zápas so ZŠ Lokca. Ten sa nakoniec skončil remízou a na rad prišlo sčítavanie skóre. Napokon postúpili naše dievčatá a zahrajú si na okresnom kole. Konečné umiestnenie: 1. ZŠ Hruštín, 2. ZŠ s MŠ Lokca, 3. ZŠ s MŠ Breza, 4. ZŠ s MŠ Babín. K postupu im blahoželáme a za úspešnú reprezentáciu školy ďakujeme.

      • OLOV
        • OLOV

          Naši žiaci druhého stupňa sa aj tento rok zúčastnili testovania Olympijského odznaku všestrannosti (OLOV), ktorý organizuje Slovenský olympijský a športový výbor. Testovanie prebiehalo na hodinách telesnej výchovy pod vedením p. uč. Babinskej a p.uč. Šalatu. Podľa výkonnosti získalo zlaté, strieborné a bronzové odznaky až 15 dievčat a 10 chlapcov. Musíme byť na nich právom hrdí. Čo nás zvlášť teší je zisk zlatého odznaku, ktorým sa môže pýšiť Mária Magdaléna Katreníková. Žiaci si porovnávali sily v nasledujúcich šiestich disciplínach: člnkový beh, výdrž v zhybe, vytrvalostný člnkový beh, ľah-sed, skoky do diaľky znožmo z miesta, hod medicinbalom vpred. Najúspešnejší získali okrem certifikátu a odznaku aj malú sladkosť.

      • ROBOTIKA
        • ROBOTIKA

          Aj do našej školy priniesol Ježiško darčeky. Žiakom priniesol nové stavebnice LEGO® Education SPIKE™ Prime Set. Tieto stavebnice slúžia na stavanie rôznych robotov, meracích zariadení a pomôcok určených pre predmety informatika, fyzika, biológia, technika ale aj iné. Žiaci 8.A na hodine informatiky tieto stavebnice pripravili na používanie (rozbalenie, uloženie) a zložili robota pre svojich spolužiakov 7. ročníka. Tí sa majú načo tešiť, lebo na informatike po tematickom celku Úprava a spracovanie videa budú tieto vytvorené roboty programovať. Aby toho nebolo málo, Ježiško ešte pribalil aj 14 kusov nových tabletov pomocou ktorých sa budú Lego roboti programovať. Tablety budú používať žiaci vo vyučovacom procese aj na iných predmetoch. Po Microbitoch, ktoré programujú na našej škole už piataci a šiestaci môžeme aj starším žiakom poskytnúť možnosť zdokonaľovať sa v robotike. Lego roboty boli zakúpené z dotácie od MŠVVaŠ na podporu digitálnej transformácie vzdelávania v sume 4660 € a tablety sme získali v rámci projektu EdIT2. Veríme, že v škole budú plne využité.

      • Anglické divadlo
        • Anglické divadlo

          18. januára sa naši žiaci zo 7., 8. a 9. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku The Neighbours of London (Susedia z Londýna) v Dome kultúry v Námestove. Divadelná hra poslúžila aj ako doplnkové jazykové vzdelávanie žiakov  v angličtine. Anglický prejav s atraktívnymi dialektami, variabilná scéna a dynamická hudobná koláž zaujala všetkých divákov, za čo boli herci na záver predstavenia odmenení búrlivým potleskom.

      • Trestné právo v praxi
        • Trestné právo v praxi

          • 28. a 30.11. sa ôsmaci v rámci vyučovania občianskej náuky zúčastnili súdneho pojednávania na Okresnom súde v Námestove. Mohli tak zažiť pocit reálne posudzovania trestného činu a nadobudnúť nové skúsenosti ako pojednávanie na súde vyzerá. Po pojednávaní mohli zotrvať s pani sudkyňou v rozhovore a ona im trpezlivo odpovedala na ich zvedavé otázky.
      • Popoludnie s povesťou
        • Popoludnie s povesťou

          Povesti sú naším kultúrnym dedičstvom. Ozvláštňujú dejiny pútavým príbehom a zároveň obsahujú aj zrnko historickej skutočnosti. Aj my na 1. stupni sme si v pondelok 22.1. spríjemnili popoludnie počúvaním slovenských povestí, ktoré nám prečítali títo žiaci:

          Ferko Slameník (1.A), Adamko Žilinec (1.B), Majka Jurčigová (2.A), Julka Kompanová (2.A), Erika Vošková (2.B), Sabinka Matečková (2.B), Liam Martvoň (3.A), Karinka Trojáková (3.A), Natálka Janceková (3.B) a Nikolka Ďubašáková (4.A). 

          Všetkým zúčastneným ďakujeme za zodpovednú prípravu a sme radi, že sme vďaka nim spoznali históriu a bohatstvo našej krajiny.

      • OZNAM
        • OZNAM

          Dobrý deň, vážení rodičia, z dôvodu výpadku elektrickej energie dnes nebude v prevádzke ŠKD. Vyučovanie na 2. stupni bude z tohto dôvodu skrátené, bude sa končiť o 11,45. Žiaci 1. stupňa sa učia podľa platného rozvrhu. Obedy v školskej jedálni dnes nebudú k dispozícii. Ďakujeme za pochopenie.

      • Kvalifikácia na MIDIvolleybal
        • Kvalifikácia na MIDIvolleybal

          V piatok 19. jaunára sa v našej telocvični odohral kvalifikačný turnaj na okresné kolo v MIDIvolleybale žiačok. Okrem domácich hráčok sa turnaja zúčastnili ešte dievčatá zo ZŠ s MŠ Lokca a ZŠ Slnečná Námestovo. O vyrovnanosti družstiev a zápasov svedčí aj konečný výsledok. Všetky tímy zažili radosť z výhry, ale celkový víťaz a postupujúci môže byť len jeden. A tým sa vďaka bonusovému bodu za zisk setu pri prehre 1:2 stali hráčky ZŠ Hruštín. Za ich reprezentáciu veľmi pekne ďakujeme a budeme držať palce na Okresnom kole, ktoré sa bude konať v Novoti.

          ZŠ Hruštín reprezentovali: E. Sochová, P. Sochová, K. Pašková, M. Žilincová (všetky 8.A), L. Kompanová, M. Šeligová. L. Škapcová (všetky 8.B), R. Huráková (7.B)

      • Hore brehom, dolu brehom
        • Hore brehom, dolu brehom

          V stredu 17.1. žiaci 1. stupňa využili bohatú nádielku snehu a vydali sa na spoločnú sánkovačku. Zobrali klzáky, sánky a boby a hor sa zdolávať nástrahy snehu. Všetkým deťom sa sánkovačka páčila a domov sa vracali síce unavení, no spokojní, že sme spolu prežili príjemné zimné popoludnie plné zábavy a smiechu. Ďakujeme mamičke Majke Genšorovej za plný hrniec čaju, ktorý všetkým deťom padol vhod a príjemne ich zahrial.

      • Koleda v škole
        • Koleda v škole

          V stredu 17.1. sa v našej škole uskutočnila koleda. Pán farár cez školský rozhlas požehnal  školu, žiakov i učiteľov. Potom všetkých pokropil svätenou vodou a spolu s deviatakmi za spevu kolied požehnal aj všetky triedy. Rovnako posvätil a požehnal aj žiakov a budovu na Výhone. Sme mu vďační za ochotu, ústretovosť a požehnanie.

      • Beseda s policajtom
        • Beseda s policajtom

          16.1. sa uskutočnila beseda s kpt. Mgr. T. Šándorom na tému "trestnoprávna zodpovednosť". Beseda bola určená pre ôsmakov a deviatakov, ktorí sú už vo veku, kedy sa ich táto problematika týka. Mohli si aj vyskúšať okuliare, ktoré simulovali pocit opitosti. Aj takéto aktivity majú pôsobiť preventívne a výchovne.

      • Piataci a sopky
        • Piataci a sopky

          Na hodine geografie žiaci experimentovali so sopkami. Doma si vytvorili nádherné modely sopiek, ktoré sa ukázali aj ako funkčné na demonštráciu výbuchov sopiek. Boli veľmi kreatívni - urobili model sopky z rôznych materiálov. Z plastelíny, purpeny, polystyrénu, z fľaše, zo suchého betónu a dokonca aj model vyrobený 3D tlačiarňou. Najväčšiu radosť mali, keď sa experiment podaril a sopka začala chŕliť lávu. Všetkým patrí ocenenie za to, ako pristúpili k splneniu tejto úlohy.