• Novinky

      • ZBER TEXTILU
        • ZBER TEXTILU

          V čase od 13,30-15,30 môžete nosiť ku dielňam pri ZŠ Zamost textil a obnosené šatstvo, ktoré môže poslúžiť iným v dňoch 2. a 9. mája.

      • Bláznivý účes
        • Bláznivý účes

          Keďže stále plynie bláznivý mesiac apríl, rozhodli sme sa v našej škole zorganizovať deň bláznivého účesu. Žiaci prišli do školy s najšialenejšími účesmi, aké mohli vymyslieť alebo s netradičnou úpravou svojich vlasov. Mohli sme vidieť rôzne zapletené vlásky, či vrkôčiky alebo dokorácie, ktoré dotvorili ozdoby hlavičiek väčšiny žiakov, ale aj učiteľov :) 

      • OZNAM
        • OZNAM

          Vážení rodičia,

          dňa 2.5.2024 sa bude konať konzultačný deň s vyučujúcimi v čase od 13,30-15,30. Prosím, využite tento čas na konzultáciu ohľadom správania a vyučovacích výsledkov Vašich detí. 

      • Prírodovedný kvíz
        • Prírodovedný kvíz

          Učitelia prírodovedných predmetov, matematiky a informatiky pripravili v stredu 17.4. pre žiakov 8. ročníka Prírodovedný kvíz. Štyri družstvá medzi sebou súťažili o to, kto získa titul „Prírodovedec génius“ - museli zvládnuť otázky z fyziky, biológie, chémie, matematiky, geografie a informatiky a veru celkom sa zapotili aj v zábavnom kole.

          Víťazstvo si nakoniec odnieslo družstvo v zložení Martin Jurina, Jakub Očkaják a Matúš Šinál, na druhom mieste skončili Nela Kazimierová, Ester Sochová a Paulína Sochová a „bronzová“ priečka sa ušla Matúšovi Martvoňovi, Jozefovi Snovákovi a Tomášovi Slaničanovi. Potešilo nás, že na súťaž sa prišlo pozrieť aj hojné publikum. Všetci súťažiaci boli odmenení žolíkmi a vecnými cenami.

      • Deň Zeme
        • Deň Zeme

          Každý rok 22. apríla oslavujeme Deň Zeme. Aj žiaci 1. stupňa si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami. Venovali sa triedeniu odpadu, potrebe šetrenia energie, zbytočným skládkam. Navrhovali riešenia problémov s prírodnými zdrojmi, riešili rôzne úlohy, osemsmerovky, doplňovačky. Aj takýmto spôsobom sa snažíme zvýšiť povedomie o potrebe ochrany našej planéty. Záleží iba na nás, aká bude jej budúcnosť.

      • DEŇ NARCISOV V HRUŠTÍNE
        • DEŇ NARCISOV V HRUŠTÍNE

          Vo štvrtok 18. apríla sa tak ako v mnohých mestách po celom Slovensku, aj u nás v Hruštíne realizovala verejnoprospešná zbierka Ligy proti rakovine - Deň narcisov. Cieľom tohto dňa bolo získať čo najviac finančných prostriedkov pre ľudí bojujúcich s onkologickým ochorením. Našim šikovným dobrovoľníkom - Vaneske K., Sofii R., Nike M., Vaneske Ž., Matejovi O. a Mariánovi K. (9.AB) sa podarilo vyzbierať krásnych 751,20€. Za ich nezištnú ochotu im veľmi pekne ďakujeme. Najväčšie poďakovanie patrí všetkým žiakom, rodičom, pedagogickým a nepedagogickým pracovníkom našej ZŠ, MŠ, pracovníkom obecného úradu, zdravotného strediska, pošty, služieb a predajní ako aj všetkým občanom Hruštína, ktorí túto zbierku podporili. Všetkým srdečne ďakujeme za prijatie, za každý príspevok a za vyjadrenie spolupatričnosti tým, že ste si pripli žltý narcis. ĎAKUJEME! Dávame do pozornosti, že do 21.4.2024 je ešte možnosť prispieť formou SMS na číslo 848 (hodnota SMS je 3€).

      • Exkurzia na triedičku odpadu v  Breze
        • Exkurzia na triedičku odpadu v  Breze

          Nezabudnuteľný zážitok mali žiaci 9.B triedy z exkurzie v Breze. Zberný dvor a triedička odpadu sa nachádza v areáli PD a privítal nás vedúci zberného dvora Michal Vrábeľ. Previedol nás celým areálom zberného dvora, ukázal nám jednotlivé skládky, vysvetlil nám ako separujú plasty, papier, kovy, sklo a iné komodity, dokonca sme sa spoločne odvážili na nákladnej váhe. Potom dostali žiaci aj pani učiteľky rukavice a boli sme pridelené ku ženám pri triediacej linke. Chvíľu nám trvalo, kým sme si zvykli na sústavne sa pohybujúci sa pás a množstvo odpadu pred nami, ktorý sme mali vytriediť. Je smutné , že niektoré domácnosti vôbec nepoznajú, alebo poznajú, ale nerešpektujú, pravidlá triedenia odpadu. Medzi plastmi sme videli zošity, čižmy, botasky, plienky, cigarety... teda veci, ktoré tam vôbec nepatria. Hoci sa žiakom táto činnosť na chvíľu páčila, vyjadrili sa, že sa radšej budú učiť. Touto cestou sa chceme poďakovať pracovníkom triedičky, že mali s nami trpezlivosť a vedúcemu za jeho čas aj množstvo náučných aj praktických materiálov do školy.

      • KRAJSKÉ KOLO Olympijský odznak všestrannosti 2023/2024
        • KRAJSKÉ KOLO Olympijský odznak všestrannosti 2023/2024

          Olympijský odznak všestrannosti 2023/2024 má za sebou osem krajských kôl, ktoré Slovenský olympijský a
          športový výbor zorganizoval v spolupráci s jednotlivými samosprávnymi krajmi a regionálnymi olympijskými klubmi.
          V aktuálnom ročníku OLOV sa v rámci krajských kôl predstavilo dovedna 2208 žiakov z 276 škôl. Najvyššia účasťbola zaznamenaná v Žilinskom kraji, kde sa v rámci krajského kola predstavilo 456 žiakov z 57 škôl. 

          Disciplíny, v ktorých sa súťažilo na krajskom kole boli:
           Prekážková dráha družstiev, Skok do diaľky z miesta znožmo, Člnkový beh 10x5m, Ľah-sed za 30s,
           Preskoky na švihadle znožmo za 1 minútu.
          Našu školu reprezentovali žiaci:
          6. ročník: Mária Magdaléna Katreníková, Richard Kytaš, 7. ročník: Alexandra Vraštiaková, Marek Martvoň, 8. ročník: Mária Šeligová, Richard Jasielsky, 9. ročník: Stella Lihanová, Peter Plančo.

          Naši žiaci nesúťažili ako jednotlivci, ale ako družstvo. Vo výsledkovej listine sa ocitli v strede, keď 57 škôl obsadili 26. miesto.

          Za výbornú reprezentáciu a snahu našim reprezentantom ĎAKUJEME!!

        • SMÚTOČNÉ OZNÁMENIE

          V utorok 16.4.2024 nás náhle vo veku neodžitých 82 rokov opustil náš bývalý riaditeľ, kolega, správca telocvične                                                       

                                                                       pán Mgr. Gabriel Tokár.

           

          Gabriel Tokár s manželkou Máriou po absolvovaní Pedagogického inštitútu v Nitre krátko učili v Tvrdošovciach (okr. Nové Zámky), aby sa neskôr vybrali na Oravu. Po pôsobení v Lokci prišli v r. 1978 do Hruštína. Gabriel Tokár tu vykonával funkciu riaditeľa, neskôr učiteľa chémie a telesnej výchovy. Po odchode do dôchodku sa stal správcom  novopostavenej telocvične (2007-2018).

          Aktívne sa venoval príprave a údržbe ľadovej plochy pri ZŠ, viedol družstvo žiakov vo futbalových súťažiach na okresnej aj regionálnej úrovni. Ako predseda  OŠK Hruštín zabezpečoval chod TJ, pripravoval organizačne tradičný prechod Piatimi hoľami. Ako skúsený rybár viedol rybársky krúžok a aj jeho zásluhou viacero chlapcov našlo záľubu v tomto koníčku.

           

          V ostatných rokoch bol fanúšikom futbalového mužstva OŠK. Keď mohol, zúčastňoval sa zápasov doma či vonku.

           

          V utorok večer nás náhle a navždy opustil. Posledná rozlúčka bude v sobotu v Chrášťanoch (okr. Zlaté Moravce), odkiaľ pochádzal.

           

          Česť jeho pamiatke!

      • Farebný týždeň
        • Farebný týždeň

          Na JAR sa príroda oblieka do najkrajších a najpestrejších šiat. Nielen príroda! Druhý aprílový týždeň sa v našej škole niesol v znamení farieb. O tom, že každá farba má svoju symboliku a význam sme sa mohli presvedčiť aj sami na sebe. Každý deň vo farebnom týždni sme sa obliekli do inej farby. Bolo to veľmi pekné a príjemné na pohľad. Každému dňu sme priradili jednu z farieb, ktoré vyjadrovali naše pocity a zároveň boli farbami prírody a zdravej potravy, ktorú sme sa snažili spoločne konzumovať. Dúfajme, že sa v tomto duchu pokúsime čo najviac stravovať aj naďalej.

      • McDonald´s cup
        • McDonald´s cup

          V piatok 12.4. sme na našom ihrisku privítali v obvodnom kole futbalového turnaja McDonald´s cup mladých futbalistov a futbalistky z Babína, z Lokce a z CZŠ sv. Gorazda v Námestove. Všetci sa tešili z príjemného teplého počasia a z toho, že si zmerajú sily vo vzájomných zápasoch. niektorým družstvám sa hra darila viac, iným menej, ale snahu nebolo možné uprieť ani jednému. Podmienkou turnaja bolo, aby v každom tíme hralo minimálne jedno dievča. A tie sa nestratili. Ukázali, že tiež vedia hrať futbal. 

          Konečné umiestnenie: 1. ZŠ s MŠ Lokca, 2. CZŠ sv. Gorazda Námestovo, 3. ZŠ Hruštín, ZŠ s MŠ Babín. 

          Všetkým gratulujeme k účasti a pekným výkonom.

          Našu školu reprezentovali: Jakub Dirga, Stanislav Lihan, Samuel Hojo, Natália Janceková, Timotej Kytaš, Jakub Martvoň, Jakub Skladaný, Tomáš Vlžák, Alžbeta Kupčová

      • Nula odpadu
        • Nula odpadu

          Dňa 30. marca sa každoročne oslavuje Medzinárodný deň nulového odpadu (International Day of Zero Waste), ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov v roku 2022. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zapojiť do akcie s názvom Dva týždne bez odpadu. Vo štvrtok 11.4. naši žiaci recyklovali a dávali veciam druhú šancu - vyrábali mnohé praktické výrobky z už použitých materiálov. Boli veľmi kreatívni a nápadití, veď posúďte sami a pozrite si fotogalériu :)

      • Výchovný koncert -HOAX (2.stupeň)
        • Výchovný koncert -HOAX (2.stupeň)

          V stredu 10. apríla sa naši žiaci zúčastnili v kultúrnom dome výchovného koncertu HOAX - Lož prezlečená za pravdu. Cieľom bolo upozorniť žiakov na to, aby vždy prehodnotili informácie, ktoré ich obklopujú a aby vedeli zaujať správne stanovisko overením si poskytnutých informácií. Kombinácia hudby, scénok a hovoreného slova pomáha hlbšie a trvalejšie pochopiť žiakom rozoberané problémy. Hodnotné je aj zapájanie publika aj jednotlivcov do programu. 

      • Výchovný koncert - Zneužívanie moci (1. stupeň)
        • Výchovný koncert - Zneužívanie moci (1. stupeň)

          Dňa 10.4. nám deň spestril výchovný koncert: Zneužívanie moci – Profil zbabelého agresora, ktorý pútavou formou predstavil žiakom 1.stupňa ako sa správa agresor a čo môže spraviť jednotlivec alebo skupina detí voči takémuto správaniu. Prostredníctvom scénky si mohli uvedomiť, že majú moc nad svojím konaním a vedia rozlíšiť dobro od zla. Program spestrili známe pesničky, na ktoré si žiaci zatancovali.

      • Školský pohár SFZ
        • Školský pohár SFZ

          V piatok 5.4. sa na našom multifunkčnom ihrisku konala kvalifikácia na okresné kolo vo futbale mladších žiakov Školský pohár SFZ. Na turnaji okrem domácej ZŠ Hruštín štartovali aj ZŠ s MŠ Babín, ZŠ s MŠ Lokca a žiaci z gymnázia nepricestovali. Po vzájomných zápasoch a tuhých zápasoch sa nakoniec naši hráči na okresné kolo nekvalifikovali, keď skončili na nepostupovom 2. mieste za víťaznou Lokcou,. ktorá si poradila s našimi hráčmi i s družstvom z Babína.

          Za reprezentáciu ďakujeme: Branislav Bereň, Rastislav Kytaš, Richard Kytaš, Matúš Záhumenický, Jozef Kupčo, Lukáš Očkaják, Jakub Voška, Ľubomír Jurky, Kristián Mateček a Šimon Šalata

      • Zápis do prvého ročníka
        • Zápis do prvého ročníka

           
          V pondelok 8.apríla 2024 sa u nás na základnej škole uskutočnil zápis do 1. ročníka. Počas tohto dňa sme sa mohli osobne zoznámiť s našimi budúcimi “školákmi”. Zápisu sa zúčastnilo 33 detí. Do prvého ročníka nastúpi 32 žiakov. Jeden žiak pokračuje v predprimárnom vzdelávaní. Už sa tešíme na september, kedy vás zase uvidíme.
           

      •  „DOBRE VEDIEŤ“
        • „DOBRE VEDIEŤ“

          V utorok 26.3. sa pre žiakov II. Stupňa konal kvíz o anglicky a nemecky hovoriacich krajinách – „Dobre vedieť“. Otázky sa týkali krajín Anglicka, Nemecka, USA, Rakúska a Švajčiarska. Z každého ročníka súťažili štyria žiaci. Najlepšie sa darilo družstvu siedmakov – Lenka Turňová, Štefan Radzo, Marek Martvoň a Andrej Slaničan, ktorí na takmer všetky otázky odpovedal správne, a tak sa s prehľadom umiestnili na 1. mieste. Na 2. mieste skončili deviataci a bronzová priečka patrila piatakom. Všetci súťažiaci získali žolíka, vecnú aj sladkú odmenu. Ďakujeme aj tým, ktorí prišli svojich spolužiakov povzbudiť a veríme, že sa aj oni dozvedeli nové informácie a zaujímavosti o krajinách, ktorých jazyk sa učia.

      • Kvalifikácia do okresného kola vo vybíjanej žiačok a žiakov 1. stupňa
        • Kvalifikácia do okresného kola vo vybíjanej žiačok a žiakov 1. stupňa

          Dňa 4.4.2024 sa u nás v telocvični po prvý krát konala kvalifikácia do okresného kola vo vybíjanej žiačok a žiakov 1. stupňa. Súperili tri tými škôl z Babína, Lokce a od nás. Hrali systémom každý s každým po dva polčasy.
          Priebeh a výsledky turnaja:
          1. zápas: ZŠ Hruštín - ZŠ s MŠ Babín 2 : 0
          2. zápas: ZŠ Hruštín - ZŠ s MŠ Lokca 0 : 2
          3. zápas: ZŠ s MŠ Babín- ZŠ s MŠ Lokca 0 : 2

          1. miesto: ZŠ s MŠ Lokca
          2. miesto: ZŠ Hruštín
          3. miesto: ZŠ s MŠ Babín
          Na okresné kolo do Rabče postúpili žiaci a žiačky z Lokce.

          Za nás sa do zápasu postavili štvrtáčky a štvrtáci: Dirga, Ďubašáková, Firicová, Kľuska, Kršáková, Lihan,
          Martvoň, Martvoňová, Mikuláš, Sedlár, Sedlárová, Žilincová

          Ďakujeme za super reprezentáciu!