• Novinky

        • Školský výlet

          Vo štvrtok 20.6. sa žiaci 9.B vybrali na koncoročný výlet do najľudnatejšej a najväčšej obce na Orave – do
          Zákamenného. Najprv sme navštívili farský  kostol Nanebovzatia Panny Márie a potom sme zapálili sviečku na hrobe Jána Vojtaššáka- bývalého spišského diecézneho biskupa. Naše putovanie pokračovalo na Zákamennskú kalváriu, kde si žiaci vypočuli históriu o tejto pozoruhodnej stavbe. Po krátkom oddychu nás čakala nenáročná túra na vyhliadkovú vežu. Veža poskytuje nielen nádherné výhľady, ale aj moderné výdobytky doby a to nabíjačku mobilov a dofúkanie kolies na bicykli. Tam sme sa posilnili na tele aj duši a mohli sme ísť naspäť do centra obce, kde nás čakala chutná zmrzlina a kebab.

      • Výlet šiestakov
        • Výlet šiestakov

          Aj žiaci  zo 6. A a 6. B sa zúčastnili koncoročného výletu. Tento rok zamierili na Liptov. Prvou zastávkou bol Archeoskanzen Havránok v Liptovskej Sielnici, kde mohli vidieť   osídlenie vrchu Havránok keltským obyvateľstvom.  Cesta pokračovala do Liptovského Jána -  Park Mini Slovensko, tu si pozreli  miniatúry slovenských kultúrnych pamiatok (hradov, zámkov....). Poznávanie pokračovalo v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva  v Liptovskom Mikuláši. Videli rôzne expozície ako  brloh medveďa, vychutnali si krásny výhľad na mesto a množstvo iných zaujímavých vecí. A nakoniec výlet ukončili  v lanovom  parku v Tarzánii Hrabovo, preverili si tu svoju fyzickú zdatnosť, no najmä odvahu. 

      • Výlet tretiakov
        • Výlet tretiakov

          Dňa 12. 6. boli tretiaci na školskom výlete v Demänovskej jaskyni slobody. Táto jaskyňa patrí k najnavštevovanejším jaskyniam na Slovensku s bohatou kvapľovou výzdobou. Žiaci s ľahkosťou prekonali 1 200 m dlhý okruh s 913 schodmi. Najviac ich zaujal Veľký dóm, či podzemný tok rieky Demänovka s priezračnými jazierkami. Nové osvetlenie zvýraznilo krásu jaskyne a odhalilo jej najkrajšie zákutia.

      • Exkurzia na zberný dvor v Hruštíne
        • Exkurzia na zberný dvor v Hruštíne

          V rámci vyučovacieho predmetu Technika sme sa dňa 3.6. so 7.A triedou a 10.6. so 7.B triedou zúčastnili exkurzie na zberný dvor v Hruštíne. Žiaci videli ako sa váži stavebný odpad, ktorý ako jediný je spoplatnený pri odovzdávaní na zberný dvor. Dozvedeli sa, ako sa tento stavebný odpad drví a videli aj obrovskú drviacu mašinu. Prešli sme sa okolo skládky železného šrotu, plastov, elektrospotrebičov, skla, šatstva... Vedúci zberného dvora im porozprával, ako a kam sa odváža separovaný odpad, ako často je zber plastov, koľko ton plastového odpadu vyzbierajú mesačne. Žiaci sa zaujímali aj o obrovský traktor s prívesom, ktorý je veľkým pomocníkom v obci. Tam, na zbernom dvore sme si uvedomili, že čo je pre niekoho odpadom, pre niekoho je to ešte užitočná vec. A tak si niektorí žiaci zo zberného dvora odniesli pre seba aj nejaké „pokladíky.“

      • Rozprávkový hrad s rozprávkou „O lenivej Katarínke“
        • Rozprávkový hrad s rozprávkou „O lenivej Katarínke“

          Rozprávkový hrad nás tento rok vtiahol do príbehu o lenivej Katarínke, ktorý bol plný rozprávkových bytostí, zábavných úloh a dobrodružstva. Súčasťou rozprávkového podujatia bola tiež súťaž o pekné ceny. Prváci získali peknú knižku „Literárne hádanky“ a spoločenskú hru „Domčeky“. Cenu venovalo Oravské múzeum P.O.Hviezdoslava za čo veľmi pekne ďakujeme.

      • Vystúpenie ZUŠ I. Ballu
        • Vystúpenie ZUŠ I. Ballu

          V pondelok 10.6. sa v našej škole predstavila ZUŠ I.Ballu so svojim ľudovým pásmom piesní a tancov. Súčasťou vystúpenia boli aj žiaci z Hruštína, ktorí sa tomuto druhu tanca začali venovať len tento školský rok. V programe vystúpili aj žiaci z Dolného Kubína, Oravského Podzámku a ľudová hudba. Všetci so záujmom sledovali vystúpenie a odmenili účinkujúcich búrlivým potleskom. Vďaka patrí p. učiteľke Kamilke, ktorá s entuziazmom pripravovala žiakov a uvádzala program.

        • Zdatný žiak/žiačka

          A športujeme ďalej..... Aj keď sa blíži koniec školského roka, snažíme sa zapájať žiakov do všetkých športových súťaží. Predposledná športová súťaž, ktorej sme sa zúčastnili v piatok 7. 6. 2024 bola silová . Žiaci boli preverení z 5 disciplín, ktorým sa venujeme aj na hodinách Telesnej a športovej výchovy. Boli to Sed – ľah na 1 minútu, výdrž v zhybe, hod plnou loptou, skok z miesta a kľuky. V súťaži jednotlivcov sa nám nepodarilo uspieť – všetky ceny zobrali žiaci zo športovej školy z Námestova. No v súťaži družstiev sa nedali zahanbiť ani naše dievčatá a ani chlapci. Dievčatá sa ako družstvo umiestnili na krásnom 2. mieste a chlapci ako družstvo skončili na 3. mieste. Ďakujeme naším silákom: Marian Katreník 9.B, Stela Lihanová 9.A, Michal Snovák 9.A, Matúš Martvoň 8.A, Paulína Sochová 8.A a Elena Šmihľová 8.B

      • SPOLOČENSKOVEDNÝ KVÍZ
        • SPOLOČENSKOVEDNÝ KVÍZ

          Vedomosti z dejepisu, náboženstva, občianskej náuky a literatúry si preverili siedmaci v spoločenskovednom kvíze, ktorý sa uskutočnil v stredu 5. 6. 2024. Teoretické odpovede spríjemnili zábavné úlohy medzi jednotlivými kolami. Jednotlivým družstvám sa darilo aj vďaka podpore svojich spolužiakov, ktorí prišli aj so svojimi triednymi učiteľkami. Súťažiaci si odniesli okrem pekných cien, žolíka aj dobrý pocit z dosiahnutých výsledkov.
          Poradie:
          1. A. Slaničan, P. Bohucký, M. Hutár - 7.B
          2. R. Huráková, P. Jurovčíková, V. Kľusková - 7.B
          3. V. Snováková, B. Kyrczová, L. Turňová - 7. A
          4. Š. Radzo, M. Omastová, Z. Plančová - 7.A

        • Dilongova Trstená

          V Trstenej sa prvý júnový piatok  konala DILONGOVA TRSTENÁ – celoslovenská recitačná súťaž v umeleckom prednese duchovnej (spirituálnej) poézie a prózy slovenských a svetových autorov, ktorej sa  malo zúčastniť 82 recitátorov, súťažiacich v štyroch kategóriách poézie a prózy. V jednej z nich súťažil Filip Škapec z 8.B. Svojím prednesom nadchol poslucháčov pre krásu a dobro. Všetci recitátori svojím prejavom dokázali, že interpretácia umeleckého slova nás pozitívne ovplyvňuje. Najlepší súťažiaci si prevzali diplomy a za svoju usilovnosť bol každý interpret odmenený. Sme radi, že sme sa mohli zapojiť a zúčastniť sa.

      • Škola v prírode
        • Škola v prírode

          V dňoch 3.6. – 7.6. 2024 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili rozprávkovej školy v prírode v kráľovstve Tramptária na Krahuliach. V nádhernej prírode Kremnických vrchov prežili týždeň plný hier a zábavy, o ktorý sa im postarali animátori. Dopoludňajší program sa niesol v duchu kráľovských remesiel, kde si žiaci mohli vyskúšať jazdiť na koni, strieľať z luku, jazdiť na autíčkach, zahrať si futbal, basketbal, stolný tenis, šachy, dámu, namaľovať krásny
          obraz, tancovať, hrať divadlo, či zhotoviť pekný šperk. Popoludní žiaci spoznávali krásy okolitej prírody Kremnických vrchov. Vybrali sa rozprávkovým lesom na rozhľadňu na Krahulskom štíte, ktorá im ponúkla nezabudnuteľné výhľady na starobylú Kremnicu, ale aj na blízke či vzdialenejšie okolie. Cieľom ďalšej veľmi zaujímavej turistickej vychádzky bol geografický stred Európy a návšteva miestneho kostola sv. J. Krstiteľa, o ktorom im zaujímavo porozprával brat Juraj. Po večeroch  sa poriadne zabavili na kráľovskom programe. Nechýbala tipovačka, opekačka, Talentmánia a samozrejme diskotéka. Domov si doniesli množstvo skvelých zážitkov, na ktoré budú ešte dlho spomínať.

      • Školský výlet tried 5.A a 5.B- Rozprávková dedinka HABAKUKY
        • Školský výlet tried 5.A a 5.B- Rozprávková dedinka HABAKUKY

          Dňa 6.6. 2024 (štvrtok) sa žiaci 5.A a 5.B triedy ocitli v rozprávkovom svete. Zaspomínali si na známe rozprávky, ktoré si aj pozreli v podaní hercov. Všetko sa to odohralo v Habakukoch. Cez prestávky si deti prezerali areál, skúšali si rozprávkové oblečenie, vyšantili sa na ihrisku, pozerali si výrobu zvončekov a nakúpili suveníry. Z rozprávky sme sa presunuli do Stredoslovenského múzea v Tihányiovskom kašieli, kde na nás čakali rôzne zvieratá, o ktorých nám pani sprievodkyňa pútavo rozprávala. Prehliadku sme ukončili zaujímavými aktivitami a súťažami. Dokonca sa našli aj odvážlivci, ktorí si vzali do rúk kobylky. Program výletu sme ukončili „zlatým klincom“, nákupmi v nákupnom centre Európa. Plní zážitkov a „tašiek“ sme sa šťastne vrátili domov.

      • Cezpoľný beh
        • Cezpoľný beh

          V okresnom kolev cezpoľnom behu to bola pre našich žiakov  medailová žatva.... V Zákamennom 6.6.2024 sa naši žiaci predviedli v plnej paráde. V super počasí si vybojovali dvaja žiaci 3. miesta vo svojich kategóriách. Mária Šeligová z 8. B dobehla na treťom mieste. Hneď podievčatách bežali chlapci zo základných škôl Námestovského okresu. Michal Snovák z 9. A napodobnil výkon, ktorý predviedla Mária a tiež skončil v silnej konkurencii na 3. mieste. Ostatní žiaci sa snažili o čo najlepšie umiestnenie pre seba ale aj pre družstvo. Najväčšie prekvapenie prišlo, keď sa sčítali umiestnenia všetkých žiakov v družstvepre každú školu. Naše dievčatá sa ako družstvo umiestnili opäť na peknom 3. mieste a ešte lepšie sa umiestnili chlapci. Chlapcom súčet umiestneníurčil krásne 2. miesto v kategórii družstvo žiakov. Ďakujeme všetkým naším bežcom za super výkon a vynikajúcu reprezentáciunašej školy. Ostatní žiaci: Elena Šmihľová 8.B, Sofia Radzová 9.A, Richard Jasielski 8.B a Jozef Vlžák 9.A

      • Medzitriedny turnaj vo volejbale o pohár školy
        • Medzitriedny turnaj vo volejbale o pohár školy

          Koncom mája sme v našej telocvični začali medzitriedny turnaj o putovný pohár školy. Najprv sa odohrali zápasy v SKUPINE B medzi žiačkami z tried 7.B,8.B,9.B a potom v SKUPINE A medzi žiačkami z tried 7.A,8.A,9.A. Šiestačky si mali tiež možnosť zahrať so siedmačkami, ale mimo súťaž. Zo skupiny postúpili ôsmačky a deviatačky.
          Včera 3.6. 2024 sme odohrali finálový turnaj medzi triedami, kde teda postúpili dievčatá tried 8.A,8.B,9.A,9.B. Hral sa systémom- každý s každým na 2 sety.
          Dramatické rozuzlenie turnaja priesol až extra set, v ktorom vyhrali dievčatá z 8.A stali sa tak víťazkami pohára školy vo volejbale.
          Umiestnenie:
          1. miesto: 8.A
          2. miesto: 8.B
          3. miesto: 9.A
          Počas celého turnaja sme žiačkam zapisovali body za úspešné podania. Najlepšou podávajúcou žiačkou sa stala: Paulína Sochová (8.A), získala pekných 45 bodov.
          1. miesto: Paulína Sochová 45 bodov
          2. miesto: Sofia Radzová, Elena Šmihľová 35 bodov
          3. miesto: Mária Šeligová 32 bodov
          Gratulujeme všetkým zúčastneným dievčatám, športu zdar a volejbalu zvlášť!

      • Deň detí
        • Deň detí

          V piatok 31.5. sme si užili krásny Deň detí. Žiaci prvého stupňa mali rôzne hry v triede a v prírode a tiež sa mohli zoznámiť s roztomilými zvieratkami, ktoré priniesla p. Katreníková na úkážku a pohladenie :) do ZŠ Zamost. Žiaci druhého stupňa absolvovali zábavné predpoludnie v okolí školy. Deviataci si spolu s vyučujúcimi pripravili stanovištia, kde ostatní žiaci plnili zábavné úlohy. Štyri úlohy si pripravila aj Jednota dôchodcov Hruštín a jej členovia sa tak spolupodieľali sa na tejto milej akcii. Na konci dňa boli všetci žiaci odmenení sladkosťami, ktoré venovala Obec Hruštín za čo jej ďakujeme.

      • Druháci na školskom výlete
        • Druháci na školskom výlete

          Vo štvrtok, 30.5.2024, sa druháci vybrali na školský výlet do Klina a na Oravskú priehradu. Výlet začal menšou turistikou k soche Ježiša Krista v Kline. Počasie vyšlo „ako na objednávku“ a tak si mohli vychutnať krásny výhľad na okolité dediny a vrchy. Po menšom pikniku v Kline sa vybrali na Oravskú priehradu, kde ich čakala krásna výhliadková plavba na Slanický ostrov umenia. Počas plavby sa dozvedeli zaujímavé informácie o Oravskej priehrade a prezreli si expozíciu umenia na Slanickom ostrove. Žiaci si výlet nesmierne užili a veríme, že si odniesli veľa nových zážitkov a vedomostí.

      • Výtvarné súťaže
        • Výtvarné súťaže

          Máj bol aj mesiacom výtvarných súťaží, ktoré nadväzujú na výtvarné nadanie detí, fantáziu, inšpiráciu,... Práce žiakov sme poslali do nasledovných súťaží:  XXIII. ročník výtvarnej súťaže pre žiakov základných škôl "Vojaci očami detí", XVIII. roč. celoslovenskej výtvarnej súťaže detí a mládeže "Gorazdovo výtvarné Námestovo" a 3. ročník okresnej výtvarnej súťaže "Námestovská rybka". Žiaci 5.-9. roč. prezentujú na výtvarných súťažiach výsledky svojej tvorivej práce z hodín výtvarnej výchovy. 

      • Školský výlet prvákov
        • Školský výlet prvákov

          V utorok 28.5. sa žiaci 1.A, 1.B sa zúčastnili koncoročného školského výletu v Oravskom Podzámku. Ako prvú navštívili stredovekú dedinu so sokoliarmi. Sokoliari kráľa Svätopluka nám ukázali ako sa mlela múka v minulosti, ako sa strieľa lukom, čosi aj žiaci vyskúšali a v akej peci sa piekol chlieb. Potom nasledovalo sokoliarske vystúpenie. Deťom predstavili rôzne lietajúce dravce – sokola, orla stepného, krkavca a výra. Mohli vidieť rýchlosť letu, útočenie na korisť z výšky či prílet tesne nad hlavami na ruku sokoliara. Odvážlivci si mohli vyskúšať prílet na ruku. Po takomto zážitku nás čakal rozprávkový hrad s rozprávkou „O lenivej Katarínke“, kde deti pomáhali Katarínke prejsť rozprávkovú cestu, ktorá ju naučí ako sa správať a ako prejsť cez rozum nezbednému čertíkovi. Deti za pomoc dostávali pečiatky a na záver aj sladkú odmenu.

      • Školský výlet - 8. ročník
        • Školský výlet - 8. ročník

          Naši ôsmaci boli dňa 23 mája preskúmať východný sever. Začali v Červenom kláštore, kde ich výborná pani sprievodkyňa oboznámila so životom mníchov, mali možnosť dozvedieť sa nové informácie od samotných interaktívnych mníchov, vyskúšať si prepisovanie kníh z ktorých boli hodnotení známkou a dokonca mohli nahliadnuť aj do Cypriánového herbáru. Potom sa presunuli na pltiach po pieninskom priesmyku, plavba trvala vyše hodinu a pol a bol to neskutočný zážitok. Autobusom sa presunuli do Kežmarku a tam objavovali históriu Kežmarského hradu. Myslím, že tento deň objavili veľa nových vecí, zoznámili sa s mnohými novými ľuďmi a precítili čaro slovenskej prírody.