• Novinky

      • Triedne knižnice – „Čítame pre radosť“
        • Triedne knižnice – „Čítame pre radosť“

          Naša škola sa zapojila do výzvy, ktorú vyhlásilo MŠVVaŠ SR, ktorej cieľom je zriadiť alebo
          doplniť triedne knižnice v prvom a druhom ročníku ZŠ. Získať sa dalo 250€ na jednu triedu. Po vyhodnotení predložených projektov, bolo zverejnené vyhodnotenie tento týždeň a naša škola dostane financie na realizáciu v plnej výške, teda 1000 €. Projekt vypracovali p. učiteľky Mišániková Mária + Marta.

      • Naše babičky a prababičky na návšteve u tretiakov
        • Naše babičky a prababičky na návšteve u tretiakov

          V piatok 15. 12. 2023 zavítala ku tretiakom vzácna návšteva. Prišli babičky a prababičky porozprávať o ich školských časoch. Deti mali množstvo zvedavých otázok. Dozvedeli sa, ako vyzerali prestávky, školské tašky, ako vyzeralo vyučovanie, škola, no boli zvedaví aj na bývanie v minulosti. Zostali veľmi prekvapení, že veci, ktoré sú teraz pre nás bežné, v minulosti boli vzácnosťou. My sme tiež ukázali, ako sa učíme na interaktívnej tabuli a zaspievali sme si spoločne Tichú noc, ktorá dokáže spojiť všetky generácie. Návšteva priniesla napečené koláčiky, sladkosti, žuvačky, čomu sa deti veľmi potešili. Detičky s rodičmi im tiež pripravili napečené dobroty. Ďakujeme rodičom, babičkám a prababičkám za pomoc. Táto akcia deti veľmi zaujala. Návšteva dostala od detí opätovné pozvanie a pridali aj pozvanie pre ostatných, aby nás prišli navštíviť so zaujímavými zážitkami, informáciami a skúsenosťami, ktoré sú veľmi vzácne a budeme radi, keď sa s nami o ne podelíte.

      • Najkrajšia vianočná ozdoba
        • Najkrajšia vianočná ozdoba

          V okresnej súťaži O najkrajšiu vianočnú ozdobu, ktorú vyhlásilo CVČ Maják v  Námestove, uspeli dvaja žiaci 1. stupňa.MIRIAM HURTALOVÁ 1. B - cena poroty a TOMÁŠ MIKULÁŠ 4. A - 3. miesto. Obidvom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

           

      • Školský turnaj vo vybíjanej o pohár školy
        • Školský turnaj vo vybíjanej o pohár školy

          Dňa 7. 12. 2023 sa dohrali finálové zápasy školského turnaja vo vybíjanej o pohár školy. V turnaji proti sebe nastúpili žiačky tried z 5. až 7. ročníka. S podporou skvelého publika (spolužiakov a kamarátov) sa vo finále stretli žiačky 6.A, 6.B a 7.B. Odohralo sa tiež systémom každý s každým. Pohárom školy sa môžu pýšiť dievčatá zo 7.B. Gratulujeme!
          Umiestnenie:
          1. miesto: 7.B
          2. miesto: 6.A
          3. miesto: 6.B
          Vyhodnocujeme aj najlepšiu strelkyňu – vybíjajúcu. Počas celého turnaja sa zapisujú vybíjajúce a
          nakonci vyhrá hráčka s najväčším počtom vybitých hráčok. Tento rok vyhrala Alexandra Vraštiaková zo 7.B

      • Projekt Krokus
        • Projekt Krokus

          Žiaci 9. A triedy sa tento rok zapojil do Projektu Krokus. Cieľom projektu je, aby sme si pripomínali pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré počas holokaustu zahynuli a tisíce ďalších detí, ktoré sa stali obeťami nacistickej krutosti. Projekt je rozdelený na dve časti: najskôr sa vysádzajú cibuľky žltých krokusov (šafránov) a tie kvitnú v čase, keď si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Žiaci v tejto prvej časti vysadili krokusy, vypracovali referáty na zadanú tému a spoznali príbeh Anny Frankovej, ktorá sa stala obeťou nacistického prenasledovania a vďaka jej spomienkam, ktoré si zapisovala do denníka, mohli žiaci spoznať život obyčajného dievčaťa v ťažkých časoch.

      • Sviatok sv. Mikuláša
        • Sviatok sv. Mikuláša

          Tradícia rozdávania darčekov na sviatok sv. Mikuláša je už veeeeeľmi stará. Aby si deti z našej školy tento deň užili a darčeky zaslúžili, pripravili si v kultúrnom dome pre sv. Mikuláša rôzne vystúpenia. Svoje schopnosti prezentovali  v programe Talenty pre Mikuláša. Postupne sa predstavili žiaci od prvého ročníka až po tých najstarších. Celé dopoludnie bolo prepletené tancami, spevom, hrou na hudobné nástroje a úsmevom. V prestávkach si mohli žiaci vyskúšať súťaže za sladkú odmenu, či kúpiť si drobnosti v burze za symbolickú cenu. V porote sedeli p. fárár, sv. Mikuláš, p. riaditeľ a p. uč. M. Poljaková. Všetci sme sa spolu výborne zabávali. Za sladkosti ďakujeme Obci Hruštín a rodičovskému združeniu pri ZŠ Hruštín. 

      • ČERVENÉ STUŽKY - symbol boja proti AIDS 
        • ČERVENÉ STUŽKY - symbol boja proti AIDS 

          Červené stužky sú symbolom 1. decembera - Svetového dňa boja proti AIDS. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Naša škola sa k tejto kampani pripojila rôznymi aktivitami - odoslali sme práce žiakov do výtvarnej súťaže, vytvorili tematickú nástenku, žiaci 8. a 9. ročníka mali triednickú hodinu na tému HIV/AIDS, v rámci ktorej si pozreli film Anjeli a vyrábali sme červené stužky. Červená stužka symbolizuje solidaritu v boji proti chorobe AIDS. V piatok 1. decembra sme si tieto stužky pripli ako spomienku na tých, ktorí už tejto chorobe podľahli.

      • Tretiaci v bábkovom divadle a na exkurzii
        • Tretiaci v bábkovom divadle a na exkurzii

          Tretiaci boli zvedaví, odkedy majú slony dlhé choboty, a tak sa 30. 11. 2023 vybrali do Bábkového divadla Žilina na predstavenie s názvom Zvedavý sloník. Prezradil im to neskúsený sloník Bimbo, ktorý žil spolu ostatnými zvieratkami v Afrike a objavoval svet okolo seba bez toho, aby si uvedomoval, aké nebezpečenstvo na neho môže číhať. Cestou späť sa zastavili v Terchovej, kde je nádherný pohyblivý drevený betlehem. Deti sa tešia na začínajúci Advent, pretože po ňom už budú mať betlehem aj oni doma.

      • SLADKÁ POMOC 2023 - DVAKRÁT DOBRÁ ČOKOLÁDA
        • SLADKÁ POMOC 2023 - DVAKRÁT DOBRÁ ČOKOLÁDA

          Aj tento rok sme sa v našej škole zapojili do kampane „Sladká pomoc“. Táto kampaň je misijnou iniciatívou, ktorá motivuje dobrovoľníkov na Slovensku k pomoci pre deti a mládež v misijných krajinách. Kúpou misijnej čokoládky v cene 1€ sme mali možnosť pomôcť hladujúcim deťom v Afrike. Celý výťažok z predaja - 347,60€ putuje na podporu Pápežských misijných diel. Všetkým kupujúcim za ich štedrosť zo srdca ĎAKUJEME!

      • Okresné kolo v stolnom tenise
        • Okresné kolo v stolnom tenise

          30.11.2023 sa tri žiačky našej školy (Elena Šmihlová, MáriaŠeligová, Sofia Matečková) zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise žiačok základných škôl v Rabči. Naše dievčatá predviedli pekný výkon. Nad žiačkami zo ZŠ Rabča vyhrali 6:1, takisto 6:1 vyhrali aj nad žiačkami zo ZŠ Breza. Najsilnejší súper prišiel z Oravskej Lesnej. Po  ťažkom boji sme im podľahli 6:4. Od postupu na krajské kolo ich delila výhra vjednom zápase. Umiestnili sa tak na peknom druhom mieste. ZŠ Krušetnica sa súťaže nezúčastnila. Ďakujeme a tešíme sa na reprezentáciu na budúci školský rok.

      • Drogová prevencia v novembri
        • Drogová prevencia v novembri

          Droga sa zo začiatku tvári ako kamarát, ale veľmi rýchlo sa zmení na najhoršieho nepriateľa. S drogovou prevenciou začíname už v 2.ročníku. Snažíme sa veku primerane približovať škodlivé užívanie a závislosť ľudí na drogách. Vlastným zobrazením poškodeného ľudského tela žiaci pochopili zničujúci vplyv drog na zdravie a život človeka. Do aktivity sa zapojili aj štvrtáci tvorbou projektov.

      • PREVÁDZKA ŠKD
        • PREVÁDZKA ŠKD

          Vážení rodičia oznamujeme Vám, že v stredu 6.12. 2023  bude z prevádzkových dôvodov ŠKD otvorené len do 13,00. Bližšie informácie Vám poskytnú vychovávateľky ŠKD.

          Za pochopenie ďakujeme 

        • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          Vážení rodičia!

          Určite ste postrehli, že od 1.1.2024 bude nadaľej poskytovaná dotácia na stravu pre deti základnej školy.

          V Školskej jedálni pri MŠ Hruštín je cena obedov nasledovná:

          I. stupeň 2,10 €

          II. stupeň 2,30 €

          Poskytovaná dotácia pokryje celú sumu obeda, takže za obedy už neplatíte.

          Návratka ktorú ste vyplnili na začiatku roka, platí len do 31.12.2023. Ak teda máte naďalej záujem o poskytovanie obedov, prosím, vyplnenú návratku doručiť triednemu učiteľovi do 08.12.2023. V prípade, že sa vaše dieťa momentálne nestravuje v jedálni a od 1.1.2024 by ste mali záujem o stravovanie, musíte vyplnenú návratku + prihlášku odovzdať vedúcej ŠJ. Návratka a prihláška je k dispozícii v riaditeľni školy, resp. u vedúcej ŠJ.

          Ďakujem za pochopenie.

          Zuzana Snováková, vedúca ŠJ

      • O najkrajšiu vianočnú ozdobu
        • O najkrajšiu vianočnú ozdobu

          Žiaci prvého stupňa sa zapojili do súťaže O najkrajšiu vianočnú ozdobu, ktorú vyhlásilo CVČ Maják v Námestove. Využili nielen svoju fantáziu a kreativitu, ale aj jemnú motoriku. Rôznou technikou a s využitím rôznych materiálov vytvorili 3D ozdoby, ktoré skrášlia nielen vianočné stromčeky. Všetkým žiakom, ktorí sa zapojili ďakujeme. Zároveň ďakujeme aj rodičom, ktorí pri vytváraní ozdôb pomáhali.  

      • Tradičné Vianoce
        • Tradičné Vianoce

          Naša škola sa zapojila do výtvarnej súťaže „Tradičné Vianoce“, ktorej vyhlasovateľom je OZ Priatelia ľudovej kultúry a Obec Babín. Ako vidia Vianoce a ich posolstvo naši žiaci? Ich fantáziu sme nechali preniesť na papier a výsledkom sú ich krásne práce, ktoré sme odniesli na Obecný úrad v Babíne. Vyhlásenie výsledkov bude 10.12.2023 v sále KD v Babíne.

      • VŠETKOVEDKO
        • VŠETKOVEDKO

          Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími našej školy sa uskutočnil 28. 11.2023 medzi 58 prihlásenými žiakmi 1.-4. ročníka. Otázky boli zo všetkých oblastí s ktorými sa žiaci doteraz stretli – prvouka, prírodoveda, vlastiveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, hudobná výchova, výtvarná výchova, informatická výchova, dopravná výchova. Vo svojej kategórii sa môžu zaradiť medzi 30% najúspešnejších riešiteľov a získať titul a diplom  VŠETKOVEDKO a peknú cenu. Ostatní súťažiaci získajú titul a diplom VŠETKOVEDKOVHO UČŇA a malú spomienku na súťaž.
          21.12. na stránke súťaže Všetkovedka budú zverejnené výsledky jednotlivých žiakov podľa číselného kódu. Ďakujeme za príspevok na štartovné 2,5€ z RZ/2,5€ žiak.

      • iBobor
        • iBobor

          V týždni od 6.11. do 10.11.2023 sa naša škola zapojila do informatickej súťaže iBobor (https://ibobor.sk/). Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Postupne podľa rozpisu sa naši žiaci testovali v logických úlohách a mohli sa tak medzi sebou porovnať. V kategórii Drobec (2. a 3. ročník) bolo úspešných riešiteľov 12 žiakov, v kategórii Bobrík (žiaci 4. a 5. ročníka) boli 13 žiaci úspešní riešitelia. V kategórii Benjamín (žiaci 6. a 7. ročníka) bolo úspešných 17 riešiteľov. V kategórii Kadet súťažili len žiaci 8. ročníka. V tejto kategórii nebol ani jeden žiak úspešný riešiteľ. Všetci úspešní riešitelia dostali diplom a sladkú odmenu. Ostatným žiakom ďakujeme za účasť.

           

      • 1.miesto na okresnom kole v Technickej olympiáde
        • 1.miesto na okresnom kole v Technickej olympiáde

          Dňa 23.11.2023 sa v Námestove uskutočnilo okresné kolo Technickej olympiády. Našu školu reprezentovali žiaci Jozef Ťasnocha, Peter Tomáň a Zuzana Plančová, ktorí boli úspešní riešitelia školského kola.
          Veľkú radosť nám urobila Zuzka Plančová, ktorá sa umiestnila na 1.mieste v kategórii B t.j. 5. až 7.ročník. Gratulujeme!

      •  UNICEF aktivita k Svetovému dňu detí
        • UNICEF aktivita k Svetovému dňu detí

           

          V pondelok 20.11. sa všetci žiaci našej školy zúčastnili aktivity ku Svetovému dňu detí. Spoločne sme vytvorili dielo s názvom "Rôzni - rovní - my". Mozaika detských tvárí z celého sveta má reprezentovať odlišnosť všetkých detí, čo sa týka rasy, vyznania, pôvodu, handicapu,... Zároveň však nesie odkaz o tom, že každé dieťa si zaslúži byť chránené, milované a žiť v mieri. 

      • Prvá pomoc odmalička (2.B)
        • Prvá pomoc odmalička (2.B)

          Naučiť sa pomôcť zranenému, nebáť sa v nebezpečenstve sa učíme odmalička.

          Druháci sa nebáli a hravo zdolali simulované zranenia a nástrahy s ktorými sa môžu stretnúť. Veríme, že pomôcť v núdzi a privolať pomoc dokážu v pravej chvíli.