• Novinky

      • Naši najmenší sa už pripravujú na Vianoce
        • Naši najmenší sa už pripravujú na Vianoce

          Žiaci prvého stupňa sa už usilovne pripravujú na prežitie Vianočných sviatkov. Vyrábajú vianočné ozdoby, zdobia stromčeky, dokonca stihli už navštíviť aj poštu, aby odoslali poštu Ježiškovi. Na krúžku čarovná vareška tiež napiekli chutné medovníčky a iné vianočné pečivo. Aj tieto aktivitky prispievajú k dotváraniu vianočnej atmosféry a spríjemňujú čas očakávania príchodu Vianoc.

      • Triedne knižnice – „Čítame pre radosť“
        • Triedne knižnice – „Čítame pre radosť“

          Naša škola sa zapojila do výzvy, ktorú vyhlásilo MŠVVaŠ SR, ktorej cieľom je zriadiť alebo
          doplniť triedne knižnice v prvom a druhom ročníku ZŠ. Získať sa dalo 250€ na jednu triedu. Po vyhodnotení predložených projektov, bolo zverejnené vyhodnotenie tento týždeň a naša škola dostane financie na realizáciu v plnej výške, teda 1000 €. Projekt vypracovali p. učiteľky Mišániková Mária + Marta.

      • Naše babičky a prababičky na návšteve u tretiakov
        • Naše babičky a prababičky na návšteve u tretiakov

          V piatok 15. 12. 2023 zavítala ku tretiakom vzácna návšteva. Prišli babičky a prababičky porozprávať o ich školských časoch. Deti mali množstvo zvedavých otázok. Dozvedeli sa, ako vyzerali prestávky, školské tašky, ako vyzeralo vyučovanie, škola, no boli zvedaví aj na bývanie v minulosti. Zostali veľmi prekvapení, že veci, ktoré sú teraz pre nás bežné, v minulosti boli vzácnosťou. My sme tiež ukázali, ako sa učíme na interaktívnej tabuli a zaspievali sme si spoločne Tichú noc, ktorá dokáže spojiť všetky generácie. Návšteva priniesla napečené koláčiky, sladkosti, žuvačky, čomu sa deti veľmi potešili. Detičky s rodičmi im tiež pripravili napečené dobroty. Ďakujeme rodičom, babičkám a prababičkám za pomoc. Táto akcia deti veľmi zaujala. Návšteva dostala od detí opätovné pozvanie a pridali aj pozvanie pre ostatných, aby nás prišli navštíviť so zaujímavými zážitkami, informáciami a skúsenosťami, ktoré sú veľmi vzácne a budeme radi, keď sa s nami o ne podelíte.

      • Najkrajšia vianočná ozdoba
        • Najkrajšia vianočná ozdoba

          V okresnej súťaži O najkrajšiu vianočnú ozdobu, ktorú vyhlásilo CVČ Maják v  Námestove, uspeli dvaja žiaci 1. stupňa.MIRIAM HURTALOVÁ 1. B - cena poroty a TOMÁŠ MIKULÁŠ 4. A - 3. miesto. Obidvom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

           

      • Školský turnaj vo vybíjanej o pohár školy
        • Školský turnaj vo vybíjanej o pohár školy

          Dňa 7. 12. 2023 sa dohrali finálové zápasy školského turnaja vo vybíjanej o pohár školy. V turnaji proti sebe nastúpili žiačky tried z 5. až 7. ročníka. S podporou skvelého publika (spolužiakov a kamarátov) sa vo finále stretli žiačky 6.A, 6.B a 7.B. Odohralo sa tiež systémom každý s každým. Pohárom školy sa môžu pýšiť dievčatá zo 7.B. Gratulujeme!
          Umiestnenie:
          1. miesto: 7.B
          2. miesto: 6.A
          3. miesto: 6.B
          Vyhodnocujeme aj najlepšiu strelkyňu – vybíjajúcu. Počas celého turnaja sa zapisujú vybíjajúce a
          nakonci vyhrá hráčka s najväčším počtom vybitých hráčok. Tento rok vyhrala Alexandra Vraštiaková zo 7.B

      • Projekt Krokus
        • Projekt Krokus

          Žiaci 9. A triedy sa tento rok zapojil do Projektu Krokus. Cieľom projektu je, aby sme si pripomínali pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré počas holokaustu zahynuli a tisíce ďalších detí, ktoré sa stali obeťami nacistickej krutosti. Projekt je rozdelený na dve časti: najskôr sa vysádzajú cibuľky žltých krokusov (šafránov) a tie kvitnú v čase, keď si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Žiaci v tejto prvej časti vysadili krokusy, vypracovali referáty na zadanú tému a spoznali príbeh Anny Frankovej, ktorá sa stala obeťou nacistického prenasledovania a vďaka jej spomienkam, ktoré si zapisovala do denníka, mohli žiaci spoznať život obyčajného dievčaťa v ťažkých časoch.

      • Sviatok sv. Mikuláša
        • Sviatok sv. Mikuláša

          Tradícia rozdávania darčekov na sviatok sv. Mikuláša je už veeeeeľmi stará. Aby si deti z našej školy tento deň užili a darčeky zaslúžili, pripravili si v kultúrnom dome pre sv. Mikuláša rôzne vystúpenia. Svoje schopnosti prezentovali  v programe Talenty pre Mikuláša. Postupne sa predstavili žiaci od prvého ročníka až po tých najstarších. Celé dopoludnie bolo prepletené tancami, spevom, hrou na hudobné nástroje a úsmevom. V prestávkach si mohli žiaci vyskúšať súťaže za sladkú odmenu, či kúpiť si drobnosti v burze za symbolickú cenu. V porote sedeli p. fárár, sv. Mikuláš, p. riaditeľ a p. uč. M. Poljaková. Všetci sme sa spolu výborne zabávali. Za sladkosti ďakujeme Obci Hruštín a rodičovskému združeniu pri ZŠ Hruštín. 

      • ČERVENÉ STUŽKY - symbol boja proti AIDS 
        • ČERVENÉ STUŽKY - symbol boja proti AIDS 

          Červené stužky sú symbolom 1. decembera - Svetového dňa boja proti AIDS. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Naša škola sa k tejto kampani pripojila rôznymi aktivitami - odoslali sme práce žiakov do výtvarnej súťaže, vytvorili tematickú nástenku, žiaci 8. a 9. ročníka mali triednickú hodinu na tému HIV/AIDS, v rámci ktorej si pozreli film Anjeli a vyrábali sme červené stužky. Červená stužka symbolizuje solidaritu v boji proti chorobe AIDS. V piatok 1. decembra sme si tieto stužky pripli ako spomienku na tých, ktorí už tejto chorobe podľahli.

      • Tretiaci v bábkovom divadle a na exkurzii
        • Tretiaci v bábkovom divadle a na exkurzii

          Tretiaci boli zvedaví, odkedy majú slony dlhé choboty, a tak sa 30. 11. 2023 vybrali do Bábkového divadla Žilina na predstavenie s názvom Zvedavý sloník. Prezradil im to neskúsený sloník Bimbo, ktorý žil spolu ostatnými zvieratkami v Afrike a objavoval svet okolo seba bez toho, aby si uvedomoval, aké nebezpečenstvo na neho môže číhať. Cestou späť sa zastavili v Terchovej, kde je nádherný pohyblivý drevený betlehem. Deti sa tešia na začínajúci Advent, pretože po ňom už budú mať betlehem aj oni doma.

      • SLADKÁ POMOC 2023 - DVAKRÁT DOBRÁ ČOKOLÁDA
        • SLADKÁ POMOC 2023 - DVAKRÁT DOBRÁ ČOKOLÁDA

          Aj tento rok sme sa v našej škole zapojili do kampane „Sladká pomoc“. Táto kampaň je misijnou iniciatívou, ktorá motivuje dobrovoľníkov na Slovensku k pomoci pre deti a mládež v misijných krajinách. Kúpou misijnej čokoládky v cene 1€ sme mali možnosť pomôcť hladujúcim deťom v Afrike. Celý výťažok z predaja - 347,60€ putuje na podporu Pápežských misijných diel. Všetkým kupujúcim za ich štedrosť zo srdca ĎAKUJEME!

      • Okresné kolo v stolnom tenise
        • Okresné kolo v stolnom tenise

          30.11.2023 sa tri žiačky našej školy (Elena Šmihlová, MáriaŠeligová, Sofia Matečková) zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise žiačok základných škôl v Rabči. Naše dievčatá predviedli pekný výkon. Nad žiačkami zo ZŠ Rabča vyhrali 6:1, takisto 6:1 vyhrali aj nad žiačkami zo ZŠ Breza. Najsilnejší súper prišiel z Oravskej Lesnej. Po  ťažkom boji sme im podľahli 6:4. Od postupu na krajské kolo ich delila výhra vjednom zápase. Umiestnili sa tak na peknom druhom mieste. ZŠ Krušetnica sa súťaže nezúčastnila. Ďakujeme a tešíme sa na reprezentáciu na budúci školský rok.

      • Drogová prevencia v novembri
        • Drogová prevencia v novembri

          Droga sa zo začiatku tvári ako kamarát, ale veľmi rýchlo sa zmení na najhoršieho nepriateľa. S drogovou prevenciou začíname už v 2.ročníku. Snažíme sa veku primerane približovať škodlivé užívanie a závislosť ľudí na drogách. Vlastným zobrazením poškodeného ľudského tela žiaci pochopili zničujúci vplyv drog na zdravie a život človeka. Do aktivity sa zapojili aj štvrtáci tvorbou projektov.

      • PREVÁDZKA ŠKD
        • PREVÁDZKA ŠKD

          Vážení rodičia oznamujeme Vám, že v stredu 6.12. 2023  bude z prevádzkových dôvodov ŠKD otvorené len do 13,00. Bližšie informácie Vám poskytnú vychovávateľky ŠKD.

          Za pochopenie ďakujeme 

        • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          Vážení rodičia!

          Určite ste postrehli, že od 1.1.2024 bude nadaľej poskytovaná dotácia na stravu pre deti základnej školy.

          V Školskej jedálni pri MŠ Hruštín je cena obedov nasledovná:

          I. stupeň 2,10 €

          II. stupeň 2,30 €

          Poskytovaná dotácia pokryje celú sumu obeda, takže za obedy už neplatíte.

          Návratka ktorú ste vyplnili na začiatku roka, platí len do 31.12.2023. Ak teda máte naďalej záujem o poskytovanie obedov, prosím, vyplnenú návratku doručiť triednemu učiteľovi do 08.12.2023. V prípade, že sa vaše dieťa momentálne nestravuje v jedálni a od 1.1.2024 by ste mali záujem o stravovanie, musíte vyplnenú návratku + prihlášku odovzdať vedúcej ŠJ. Návratka a prihláška je k dispozícii v riaditeľni školy, resp. u vedúcej ŠJ.

          Ďakujem za pochopenie.

          Zuzana Snováková, vedúca ŠJ

      • O najkrajšiu vianočnú ozdobu
        • O najkrajšiu vianočnú ozdobu

          Žiaci prvého stupňa sa zapojili do súťaže O najkrajšiu vianočnú ozdobu, ktorú vyhlásilo CVČ Maják v Námestove. Využili nielen svoju fantáziu a kreativitu, ale aj jemnú motoriku. Rôznou technikou a s využitím rôznych materiálov vytvorili 3D ozdoby, ktoré skrášlia nielen vianočné stromčeky. Všetkým žiakom, ktorí sa zapojili ďakujeme. Zároveň ďakujeme aj rodičom, ktorí pri vytváraní ozdôb pomáhali.  

      • Tradičné Vianoce
        • Tradičné Vianoce

          Naša škola sa zapojila do výtvarnej súťaže „Tradičné Vianoce“, ktorej vyhlasovateľom je OZ Priatelia ľudovej kultúry a Obec Babín. Ako vidia Vianoce a ich posolstvo naši žiaci? Ich fantáziu sme nechali preniesť na papier a výsledkom sú ich krásne práce, ktoré sme odniesli na Obecný úrad v Babíne. Vyhlásenie výsledkov bude 10.12.2023 v sále KD v Babíne.

      • VŠETKOVEDKO
        • VŠETKOVEDKO

          Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími našej školy sa uskutočnil 28. 11.2023 medzi 58 prihlásenými žiakmi 1.-4. ročníka. Otázky boli zo všetkých oblastí s ktorými sa žiaci doteraz stretli – prvouka, prírodoveda, vlastiveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, hudobná výchova, výtvarná výchova, informatická výchova, dopravná výchova. Vo svojej kategórii sa môžu zaradiť medzi 30% najúspešnejších riešiteľov a získať titul a diplom  VŠETKOVEDKO a peknú cenu. Ostatní súťažiaci získajú titul a diplom VŠETKOVEDKOVHO UČŇA a malú spomienku na súťaž.
          21.12. na stránke súťaže Všetkovedka budú zverejnené výsledky jednotlivých žiakov podľa číselného kódu. Ďakujeme za príspevok na štartovné 2,5€ z RZ/2,5€ žiak.

      • iBobor
        • iBobor

          V týždni od 6.11. do 10.11.2023 sa naša škola zapojila do informatickej súťaže iBobor (https://ibobor.sk/). Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Postupne podľa rozpisu sa naši žiaci testovali v logických úlohách a mohli sa tak medzi sebou porovnať. V kategórii Drobec (2. a 3. ročník) bolo úspešných riešiteľov 12 žiakov, v kategórii Bobrík (žiaci 4. a 5. ročníka) boli 13 žiaci úspešní riešitelia. V kategórii Benjamín (žiaci 6. a 7. ročníka) bolo úspešných 17 riešiteľov. V kategórii Kadet súťažili len žiaci 8. ročníka. V tejto kategórii nebol ani jeden žiak úspešný riešiteľ. Všetci úspešní riešitelia dostali diplom a sladkú odmenu. Ostatným žiakom ďakujeme za účasť.

           

      • 1.miesto na okresnom kole v Technickej olympiáde
        • 1.miesto na okresnom kole v Technickej olympiáde

          Dňa 23.11.2023 sa v Námestove uskutočnilo okresné kolo Technickej olympiády. Našu školu reprezentovali žiaci Jozef Ťasnocha, Peter Tomáň a Zuzana Plančová, ktorí boli úspešní riešitelia školského kola.
          Veľkú radosť nám urobila Zuzka Plančová, ktorá sa umiestnila na 1.mieste v kategórii B t.j. 5. až 7.ročník. Gratulujeme!

      •  UNICEF aktivita k Svetovému dňu detí
        • UNICEF aktivita k Svetovému dňu detí

           

          V pondelok 20.11. sa všetci žiaci našej školy zúčastnili aktivity ku Svetovému dňu detí. Spoločne sme vytvorili dielo s názvom "Rôzni - rovní - my". Mozaika detských tvárí z celého sveta má reprezentovať odlišnosť všetkých detí, čo sa týka rasy, vyznania, pôvodu, handicapu,... Zároveň však nesie odkaz o tom, že každé dieťa si zaslúži byť chránené, milované a žiť v mieri.